Skaut nær bakken

En performance-uke i Oslo

av Elena Aitzkoa

Et prosjekt initiert og produsert av OSLO PILOT

 

Photo: Niklas Lello    entrada   entrada   entrada

Klikk på bilde for tekst og bilde fra hver performance

Poeten og skulptøren Elena Aitzkoa utførte høsten 2016 performancer rundt om i Oslo, bærende på en lyseblå koffert full av skulpturer. Man kunne finne henne syngende og plystrende i gatene, med et skaut på hodet.

«Sentrum. Det offentlige rom forsvinner gjennom bruk og glir unna med de forbi-passerende. Bare tiggerne holder seg mer eller mindre i ro, fra tidlig om morgenen av inntar de et område med sine rutiner. Slik at jeg, som vandrer omkring fordi jeg ikke har noe annet å ta meg til, igjen og igjen støter på dem. Jeg støter på dem, for jeg holder til i et område der nesten alle tiggerne er kvinner, i alle aldre. Jeg tror de er rumenske sigøynere, men jeg kan ta feil. De bor åpenbart ikke i gata jeg ser dem i hver morgen. De kommer hit fra utkanten av byen, slår seg sammen og organiserer seg. Det er en gruppe på fire eller fem, og de må være et sted mellom atten og tjueto år. Tidlig om morgenen er de i den store gata i nærheten av der jeg bor, og så bruker de dagen på å gå opp og ned Karl Johans gate. Kvinnene tigger til fots. De er pene alle sammen. Men det er spesielt én jeg synes er vakker. Hun har på seg et langt, mørkfiolett fløyelsskjørt, sandaler med kilehæler og et nøysomt knyttet, kanskje prikkete, skaut på hodet.

De eldre kvinnene sitter lavt nede på bakken, innsvøpt i flere lag med klær. De stiller opp pappskilt, og så blir de der resten av dagen, mens stoffet i klærne deres gnisser mot fortauet. Jeg gløtter så vidt bort på dem: Stoff, fortau, noen hender. Stoff som løftes fra fortauet av vinden. Noen ganger, ut på formiddagen, reiser de seg og søker sammen med de andre kvinnene for å drikke kaffe foran 7-Eleven. Og de røyker. Og så fortsetter de å tigge med take away-koppene sine.

Jeg vil lage skulpturer som får plass i en koffert. Hver dag i en uke skal jeg fylle kofferten med skulpturer og gå ut i Oslos gater. Jeg vil finne et sted, og stille dem ut. Mens jeg plasserer dem, kan jeg synge, eller fremføre et dikt.

Betong og tøy.»

Elena Aitzkoa

 

Prosjektet Skaut nær bakken av Elena Aitzkoa danner utgangspunktet for denne publikasjonen som er trykt i 400 eksemplarer. Publikasjonen reflekterer over og dokumenterer performance-uken gjennomført av kunstneren i Oslo høsten 2016, som en del av OSLO PILOTs residency-program. I løpet av uken utførte poeten og skulptøren ulike performancer rundt om i Oslo, bærende på en lyseblå koffert full av skulpturer, syngende og plystrende i gatene, med et skaut på hodet. Elena Aitzkoas residency-opphold ble finansiert av OSLO PILOT og mottok støtte fra AC/E – Spain’s Public Agency for Cultural Action. Publikasjonen har mottatt støtte fra den baskiske regjeringens departement for utdanning, språkpolicy og kultur.

©2017 Elena Aitzkoa og OSLO PILOT, et prosjekt som la grunnlaget for en fremtidig kunstbiennale. OSLO PILOT fant sted fra 2015 til 2017 og var finansiert av Kulturetaten gjennom Oslo kommunes kunstordning. Biennalen åpner i 2019.

Redaktør: Elena Aitzkoa og OSLO PILOT

Originaltekst på spansk: Elena Aitzkoa

Oversettelser: Engelsk > Toni Crabb / Norsk > Sarah Selmer / Baskisk > Josu Bilbao

Fotografier: Performance 1-2-3 > Niklas Lello / Performance 4 > Rodrigo Ghattas

Designer: Estanis Comella

Trykk: Grafi lur

 

Unknown    Imprimir    Print    kul_symb.rgb