Møt kunstnerne – Q & A

holylands, 2003, Seamus Harahan

OSLO PILOT og PRAKSIS er stolte over å annonsere at vi har invitert Seamus Harahan, vinner av Jarman-prisen i 2015, til å lede et en måneds langt artist-in-residence opphold i Oslo, fra 20 mai til 21 juni 2016.

Haraham har valgt temaet «mucker mate» for en interdisiplinær residency-workshop som bringer sammen lokale og internasjonale kunstnere gjennom en åpen invitasjon. ”Mucker” og ”mate” er to slangbegreper som er vanlig i Belfast hvor Harahan bor og arbeider. De signaliserer varme og samhold, men kan også romme en falsk intimitet. Opplegget Harahan har utviklet for Oslo legger til rette for nye møter og forbindelser og handler om å forstå og misforstå folk, steder og kulturer.

Seamus Harahans tilsynelatende enkle og samtidig tvetydige filmarbeider går i dialog med hans egne omgivelser. De avdekker en sensuell poetikk i hverdagen, i perifere detaljer og i det som er tilsidesatt og marginalisert. Adrian Wootton, administrerende direktør i Film London og British Film Commission, har beskrevet Harahans arbeider på denne måten: ”Utfordrende og eksperimentelle, men samtidig humoristiske og tilgjengelige”.

Harahan er representert av Gimpel Fils i London, og har en utstrakt internasjonal utstillingsvirksomhet bak seg. Han har blant annet stilt ut på Tate Britain i London og representerte Nord-Irland på Venezia-biennalen i 2005. Han mottok Paul Hamlyn Foundation Award for Artists i 2009, og vant Jarman-prisen i 2015. Harahan er tidligere direktør for Catalyst Arts Belfast. Harahan bor og arbeider i Belfast, Nord-Irland.

Offentlige arrangementer i Oslo Pilots prosjektrom i Prinsens gate 2:

24. mai, kl. 13-15: Møt kunstnerne. Koreograf/danser Edwin Cabascango, billedkunstner Laura Cooper, billedkunstner Seamus Harahan og musiker og designer Erlend Ringseth introduserer seg selv og sine respektive arbeider etterfulgt av en åpen spørsmålsrunde. For Facebook event, her.

30. mai, kl. 13:30-16:00: Drop-in-diskusjoner: Utvalgte lokale kunstnere inviteres til å diskutere arbeidene sine sammen med kunstnerne som deltar i residency-workshopen.

17. juni kl 18:00: I samtale: Seamus Harahan i samtale med Saskia Holmkvist, med etterfølgende visning av Seamus Harahans filmer.

PRAKSIS er et ny ideelt internasjonalt kunstprogram i Oslo som fungerer som en katalysator for tverrkulturell dialog. PRAKSIS organiserer artist-in-residence programmer og prosjekter som samler lokale, nasjonale og internasjonale kunstnere, skapende utøvere og intellektuelle til samarbeid og utveksling på tvers av fagfelt.

OSLO PILOT er et toårig prosjekt som utforsker kunstens rolle i og for offentlige rom. Kuratorene Eva González-Sancho og Per Gunnar Eeg-Tverbakk er ansatt av Kulturetaten i Oslo kommune for å berede grunnen for en fremtidig kunstbiennale.

OSLO PILOT er initiert og finansiert av Kulturetaten, Oslo Kommune.