Francesc Ruiz på residency-opphold i Oslo

OSLO PILOT har invitert kunstneren Francesc Ruiz til å lage en tegneserie som skal foregå i Oslo. Kunstneren er i byen på et to-ukers residency-opphold i mai for å gjøre undersøkelser knyttet til tegneserienes historie i Oslo og i resten av landet. Et av målene for recidency-oppholdet er å skaffe oversikt over nettverk som kan distribuere tegneserien Ruiz selv skal produsere som resultat av prosjektet. Kunstneren vil returnere senere for å igangsette del to av prosjektet.

Dette er første gangen kunstneren gjennomfører et prosjekt i Norge. Francesc Ruiz bruker tegneserieformatet for å konstruere særegne historiske fortellinger. Fortellingene tar ofte form som små episoder som skildrer samspillet mellom byens mange ulike grupper mennesker, som kunstneren plasserer inn i ulike scenarioer. Slik skaper han komplekse og engasjerende visuelle fortellinger som skriver seg inn i ulike urbane rom og kontekster.

Francesc Ruiz (f.1971) har gjort soloutstillinger på The Paper Trail, CIC, Cairo (2010); Big Boom, Centre d’Art la Panera, Lleida (2009); Bcn Eye Trip, Galeria Estrany de la Mota, Barcelona (2008); La Visita Guiada / The Guided Tour, MNCARS, Monasterio de Santo Domingo de Silos, Burgos (2008). Han har deltatt i en rekke gruppeutstillinger, blant annet Los Sujetos (The Subjects) Cabello/Carceller, Francesc Ruiz, Pepo Salazar + Salvador Dalí, Spanish Pavilion at the 56th International Art Exhibition, Venice Biennale  (2015); The Last Post. The Last Newspaper, New Museum, New York (2010); The Malady of Writing, MACBA, Barcelona (2010); The Graphic Unconscious. Philagrafika, Temple Gallery, Philadelphia (2010); Sequelism: Episode 3: Possible, Probable or Preferable Futures, Arnolfini, Bristol (2009) og 28th Biennial of Graphic Arts, Ljubljana (2009).

 

OSLO PILOT er et toårig prosjekt som utforsker kunstens rolle i og for offentlige rom for å legge grunnlaget for en fremtidig kunstbiennale. Prosjektet er kuratert av Eva González-Sancho og Per Gunnar Eeg-Tverbakk. OSLO PILOT er initiert og finansiert av Kulturetaten, Oslo.