Lawrence Weiner: HELD JUST ABOVE THE CURRENT

Byggegjerdet ved Mellomstasjonen – Brynjulf Bulls plass 2
Nesoddbåten

Lawrence Weiners verk HELD JUST ABOVE THE CURRENT lyser opp Nesoddbåten og byggegjerdet til det nye Nasjonalmuseet.

OSLO PILOT, Nasjonalmuseet og Statsbygg har sammen med Norled og Ruter gleden av å presentere et bestillingsverk av den anerkjente New York-kunstneren Lawrence Weiner. 4. november innvier vi kunstverket HELD JUST ABOVE THE CURRENT (2016) på Nesoddbåten, på byggegjerdet til det nye Nasjonalmuseet og etterhvert i form av 50 000 små tatoveringer som vi deler ut flere steder i Oslo.

Opplev verket fra 4. november kl. 18.00 på Nesoddbåten og byggegjerdet til det nye Nasjonalmuseet!

 

Lawrence Weiner (f. 1942 i New York) er en av de fremste kunstnerne i USA og Europa i dag. Vi finner kunstverkene hans i tallrike museer, private samlinger og offentlige rom verden rundt. Weiner er en ledende skikkelse i konseptkunstbevegelsen fra 1960-årene, og hans banebrytende og enestående praksis trosser tradisjonelle oppfatninger av hva som er et kunstverk.

Kunstneren selv har definert arbeidet sitt som skulptur. Når han blir spurt, viser han til sitt medium som «språk + materialet nevnt». Weiner hevder at språket i seg selv beskriver en tredimensjonal virkelighet og erklærer at arbeidet er hva det sier at det er. Han vil overskride begrensninger som ligger i bestemte kulturer og kontekster til fordel for individuelle tilnærminger. Dermed er verkene hans alltid til stede, alltid i forandring – og aldri ferdige. Dette fremmer ideen om en allment tilgjengelig kunst og åpner for en radikal omdefinering av forholdet mellom kunstneren og mottakeren.

 

Weiner i Norge
I dag er Lawrence Weiners eneste permanente arbeid i Norge WATER MADE IT WET, som ble installert på et stort lagerbygg i Svolvær havn under Lofoten International Art Festival i 1999. Han har imidlertid deltatt på flere utstillinger i Norge. I september 2016 hadde han en utstilling på OSL contemporary i Oslo.

Bestillingsverket er et samarbeid mellom Nasjonalmuseet, OSLO PILOT, Statsbygg, Norled og Ruter.

 

Lawrence Weiner (f. 1942, New York) bor i New York. Viktige separatutstillinger av kunstneren har blitt vist på mange store museer. I 2007 arrangerte Whitney Museum of American Art, New York og Museum of Contemporary Art, Los Angeles den første store retrospektive utstillingen av hans oeuvre i USA. Utstillingen reiste videre til K21 Kunstsammlung Nordrhein-Westfälen i Düsseldorf, Tyskland. Andre viktige utstillinger de siste årene inkluderer Blenheim Palace (W. Churchills fødested) i Woodstock, England (2015); Stedelijk Museum, Amsterdam, Nederland (2013); Museu d’Art Contemporani de Barcelona, Barcelona, Spania (2013); Tate Modern, London, England (2012, 2006); ARKEN Museum, Køge, Danmark; Centro de Arte Contemporáneo de Málaga, Málaga, Spania (2008); Haus der Kunst, München, Tyskland (2007); Museo Tamayo Arte Contemporáneo, Mexico City, Mexico (2004); Kunstmuseum Wolfsburg, Wolfsburg, Tyskland (2000); Walker Art Center, Minneapolis, USA (1994); og the Hirshhorn Museum and Sculpture Garden, Washington D.C., USA (1990). Weiner har deltatt i Documenta 5, 6, 7, og 13 (1972, 1977, 1982, 2012); den 36., 41., 50. og 55. utgaven av Venezia Biennalen (1972, 1984, 2003, 2013); den 27. Biennale de São Paulo (2006) og Istanbul Biennale (2015). Han har blitt tildelt flere kunstpriser, blant annet Roswitha Haftmann Preis (2014); Doctor of Humane Letters from the City University of New York (2013); Skowhegan Medal for Painting / Conceptual Art (1999); Wolfgang Hahn Preis Koeln (1995), Guggenheim Fellowship (1994); og to ganger National Endowment of the Arts Fellowships (1976, 1983).

 

OSLO PILOT er et toårig prosjekt som utforsker kunstens rolle i og for offentlige rom. Kuratorene Eva González-Sancho og Per Gunnar Eeg-Tverbakk er ansatt av Kulturetaten i Oslo kommune for å berede grunnen for en fremtidig kunstbiennale. Mer informasjon.

Nasjonalmuseet samler og tar vare på, stiller ut og formidler landets mest omfattende samlinger av kunst, arkitektur og design. Mer informasjon.

Statsbygg er en statlig forvaltningsbedrift under Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Statsbygg skal iverksette og gjennomføre Stortingets vedtatte politikk innen statlig bygge- og eiendomssektor. Mer informasjon.